• De Loirestreek in midden Frankrijk
  • De Loirestreek in midden Frankrijk
  • De Loirestreek in midden Frankrijk
  • De Loirestreek in midden Frankrijk
  • De Loirestreek in midden Frankrijk
  • De Loirestreek in midden Frankrijk
  • De Loirestreek in midden Frankrijk
  • De Loirestreek in midden Frankrijk
  • De Loirestreek in midden Frankrijk

Vakantiehuizen in Centre


De regio Centre, ook wel Loirestreek genoemd, ligt in midden Frankrijk op een uurtje rijden onder Parijs en zo'n 6 uur vanaf Amsterdam. Centre bestaat uit de departementen Cher, Indre (samen ook wel de Berry genoemd), Eure-et-Loire, Indre-et-Loire en Loir-et-Cher. Met de auto komt u in Centre via de snelwegen en A11 (Parijs-Chartres), A10 (Parijs-Orleans-Tours), A20 (Parijs-Vierzon-Chateauroux) en A6/A77 (Parijs-Montargis-Nevers).

Centre ligt tegen Parijs (Ile de France) aan en dus in de noordelijke helft van Frankrijk. Het klimaat van Centre France is gematigd met redelijk milde winters, redelijk warme zomers (zo'n 24 graden) en neerslag verdeeld over het gehele jaar maar uiteraard is het geen zuid-Frankrijk.

Centre is vooral bekend als 'de Loirestreek' met de vele kastelen. De kastelen van de Loire zijn een uitzonderlijk erfgoed. Een sprookjesachtige reis voert langs renaissance kastelen, middeleeuwse vestingen en fraaie parken en tuinen in de Loirestreek waar gedenkwaardige klank- en lichtspelen worden georganiseerd. Het indrukwekkende Château de Chambord is het grootste kasteel langs de Loire. Het Château de Cheverny leverde de striptekenaar Herge inspiratie op voor de tekening van Kasteel Molensloot in Kuifje. Geniet op het Château d'Azay-le-Rideau van een droomomgeving met water. Negentien kastelen vertellen hun verhaal en zijn een (her)ontdekking waard.
LEES MEER
Centre heeft een redelijk uitgebreide Nederlandstalige website over alles wat er in de Loirestreek en Centre te beleven is. Met tips voor het bezoeken van kastelen en een vermelding van de bekende kathedralen in Bourges, Chartres en Orleans.
Het is de goedkoopste fiets- of wandelvakantie. Ergens in de Loirestreek een leuk vakantiehuisje boeken, fietskaarten en/of wandelkaarten van Centre kopen en lopen of fietsen maar.
La Loire a Vélo, is een toeristische fietsroute van 800 kilometer lang, dwars door de regio's Centre en Pays de la Loire, vlak langs de langste rivier van Frankrijk, de Loire, door een dal waar het wemelt van culturele en natuurlijke rijkdommen.

Natuur in Centre


Er zijn in de Loirestreek drie natuurparken (Parc Naturel de la Brenne, Loire-Anjou-Touraine en Parc Naturel du Perche ) waar rivieren stromen door glooiende groene landschappen. Ook is Centre een echte Tuinen-regio. Op dit overzicht staan alle tuinen in de Loirestreek. Een tuin is ook een stukje natuur dat door de mens getemd is. De ontwerpers delen hun geheimen en passie door de deuren naar hun tuin te openen.

Het Parc Naturel de la Brenne is een groot natuurgebied in de Indre, in het westen van de regio Centre. Dit 66000 hectare grote gebied wordt ook wel 'Het land van de duizend meren' genoemd want er zijn ruim 1200 meren. In de tiende eeuw werden veengebieden hier door monniken afgegraven, deels voor turf en deels voor visserij. Zo ontstond een merengebied dat tegenwoordig wordt gezien als het belangrijkste binnenlandse moerasland van Frankrijk. Het gebied onderscheid zich met een geweldige vogelrijkdom, vlinders, libelles en ruim 900 moerasachtige planten.

Het landschap van de oostelijke Loirestreek wordt grotendeels bepaald door de rivier de Loire. Een 'avontuurlijke' rivier omgeven door een gul, gevarieerd, vruchtbaar land. Op korte afstand van Parijs, vroeger een ideaal toevluchtsoord voor de naar buitenlucht snakkende adel en koningen, waarvan de prachtige buitens en renaissancekastelen nog getuigen. Andere rivieren in Centre zijn de Cher en Indre, waar dan ook 2 departementen naar genoemd zijn.
BERICHTEN VAN BUREAU VOOR TOERISME CENTRE:

Al meer dan zes eeuwen wordt het door dezelfde familie bewoond. De eigenaren zijn voelbaar trots op het kasteel, en dat verklaart ook waarom het zo mooi is ingericht en in goede staat verkeert, en zo heerlijk gezellig en uitnodigend is. Het kasteel diende als model voor Molensloot, het kasteel van Kapitein Haddock in de Avonturen van Kuifje
LEES MEER

Elsie De Raedt, rozenexpert en schrijfster, verliet Vlaanderen om in de Loirevallei te Chinon aan haar passie toe te geven: de Roos! Een tuin van 1ha, open op afspraak voor tuinliefhebbers, gastenkamers met rozenontbijt die het hele jaar ter beschikking zijn in een sfeervol 'petit chateau', workshops omgaan met rozen -tuinontwerp met rozen- bloemschikken met groen en rozen uit eigen tuin.
LEES MEER
De informatie op deze pagina is mede tot stand gekomen dankzij de medewerking van het Regionaal Bureau voor Toerisme Centre Loirestreek en Vakantie midden Frankrijk.

Photo Credits: © H. van Holten